Med årets sista nummer av Artikel 14 vill vi önska alla våra läsare en god helg och ett förhoppningsvis bättre nytt år!
När vi började planera numret hade vi en tanke om att det skulle handla om kopplingen mellan den globala klimatkrisen och lokala miljöförändringar och det snabbt ökande antalet miljöflyktingar i världen som följer i dess spår. Vi mäktade förstås inte med att ta ett helhetsgrepp på en så komplex problematik. Vi har
därför för avsikt att återkomma till ämnet.
För när marken översvämmas eller torkar, jorden blir obrukbar och djuren dör, då måste människor ta vägen någon annanstans. När grannar och familjemedlemmar hotas eller dödas i de maktkamper och strider som bryter ut i till följd av miljöförstöring eller markexploatering tvingas människor också på flykt. Det sker hela tiden och överallt. Bara i Nordafrika beräknas cirka 19 miljoner människor att drabbas innan decenniets slut. De flesta blir internflyktingar i sina egna eller i närliggande länder. Vi gör ett nedslag i Tunisiens gruvområde där Khaled Tabbabi analyserar kopplingen mellan miljöförstöring, exploatering och migration.
Världen delas upp i ett allt tydligare Vi och Dom. Ett Vi som har rättigheter och kan göra anspråk på att få leva ett drägligt liv och ett Dom som inte har det. Vilket pass du har, om du har något, avgör vilken grupp du tillhör. Läs mer om passets betydelse i Erik Lindman Matas text om Amer Sarsours debutroman Medan vi brinner.
Flera artiklar i detta nummer handlar om hur EU och framför allt Sverige brister i respekten för de mänskliga rättigheterna. Hur går det till när stater, institutioner och myndigheter fråntar människor deras människovärde och förvägrar dem mänskliga rättigheter? Och hur gick det till när Sverige i flera avseenden upphörde att vara en rättsstat? Om detta skriver framför allt Elin Lindén i sin text Sveriges människorättsförpliktelser som Tidöpartierna glömde bort. Ordet avhumanisering löper som en röd tråd genom hela numret.
Och vi avslutar med ett verkligt passionsdrama om frigörelse, värdighet och svek som sträcker sig över mer än 2000 år.
Redaktörerna Karin Nilsson Kelly och Sofia Häyhtiö, december 2024.