Ledare

Tre år har förflutit sedan talibanerna grep makten i Afghanistan, och de enorma förändringarna som landet har genomlidit har påverkat många miljoner människors liv. Vi vände oss därför till personer med stor kunskap om utvecklingen i landet och med insikt i de förhållanden som nu råder där. Vi frågade hur livet har blivit för lokalbefolkningen, särskilt för kvinnor och flickor, om svårigheterna för internationella hjälporganisationer att verka i landet och om omvärldens ansvar att stödja och hjälpa det afghanska folket. Deras svar beskriver på olika sätt ett land i djup humanitär kris, och de betonar att det internationella samfundet nu måste agera gemensamt och kraftfullt för att motverka den snabba urholkningen av de mänskliga rättigheterna, särskilt för kvinnor och flickor.

Att vända Afghanistan ryggen är att svika dess befolkning. Ändå är det vad som nu sker när världen är upptagen med krigen i Ukraina och i Gaza och den hotfulla utvecklingen i mellanösternregionen. Den förda politiken och medierapporteringen har i Sverige idag kraftig slagsida till Israels fördel. Israels fängslanden av palestiner har systematiskt pågått under årtionden, men sedan den 7 oktober 2023, har tortyr av palestinska fångar institutionaliserats. Detta beskriver den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem i rapporten “Welcome to Hell”. Det är en näst intill outhärdlig läsning, men vi menar att den är viktig för att kunna förstå det som nu sker.

Vi fortsätter också granskningen av hur Tidöpartierna metodiskt arbetar för att försämra migranters och asylsökandes rättigheter och villkor på område efter område. Jurister och andra verksamma inom asyl- och migrationsrätten beskriver hur den förda politiken begränsar deras utrymme och möjligheter att hjälpa sina klienter, och analyserar hur den kan strida mot internationella konventioner och åtaganden.

Omslagsbilden är tagen av Cajsa Wikström i Ghazni, Afghanistan, augusti 2022.

Redaktörerna Sofia Häyhtiö och Karin Nilsson Kelly, oktober 2024.