LEDARE

I detta nummer bjuder vi på en bred samling texter som på olika sätt diskuterar och ifrågasätter ord, begrepp och principer som ofta framstår som självklara – men sällan är det. 

Skribenten Hans Kundnani  granskar i essän “Myten om europeiska värden” begreppen demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens princip. Han  visar att dessa värden inte alls är unika för Europa, inte alltid följs i praktiken, och ibland används mer som retorik än som levd verklighet. 

Vandelsutredningen och Tidöpartiernas politik  analyseras ur ett kritiskt perspektiv, där otydliga regler lyfts fram som en källa till otrygghet och orättvisa för personer med utländsk bakgrund. Analysen visar dessutom att förslagen om utökade möjligheter att avvisa och återkalla uppehållstillstånd riskerar att undergräva rättssäkerheten och skapa ett samhälle präglat av misstänksamhet och familjesplittring.

I en längre kommentar om den svenska regeringens hantering av folkrätten i relation till Gaza visar folkrättsforskaren Markus Gunneflo hur folkrätten har reducerats till ett ramverk som regeringen hänvisar till, men sällan aktiverar i praktiken. Regeringen talar om folkrättens betydelse, utan att ta ansvar för dess innehåll. 

Grundaren till Ensamkommandes Förbund Omid Mahmoudi ger ord åt den växande känslan av utsatthet bland människor som sökt skydd i Sverige.  Han skriver att det blivit allt svårare att andas för många flyktingar. Texten skildrar en kvävande atmosfär av misstänksamhet och diskriminering, och hur strukturell rasism och hårdare migrationspolitik formar vardagen för dem som sökt skydd här.

Non-refoulement-principen och svenska myndigheters ansvar för att skydda människor från utvisning till tortyr och förföljelse behandlas av Elin Edin i hennes artikelserie i Artikel 14. Författaren lyfter fram hur moralisk distansering och formella rekvisit gör det möjligt att fatta utvisningsbeslut trots att risken för allvarliga övergrepp finns, och hur detta leder till att människor i praktiken blir skyddslösa.

Tillsammans ger förhoppningsvis dessa texter – och flera andra i numret – ett mer samlat perspektiv på ord som värden, rättigheter och hur politiken griper in i människors villkor.  Det är ett nummer som bjuder på både analyser, berättelser och motstånd,  och som visar vad som faktiskt står på spel.

Omslaget visar verket Sleep forever av Mohamed Abusal, Gaza. Bilden är både vacker och skrämmande; filtens broderade yta blir till både skydd och svepning. Texten som åtföljer verket skildrar hur det vackra i broderiet döljer en ny innebörd av utplåning.

Redaktörerna Sofia Häyhtiö & Karin Nilsson Kelly, juni 2025